top of page

KEMİK ERİMESİ

 

 

Yaş ilerledikçe iskelet mineral kaybettiğinden yoğunluğu doğal olarak azalır.Kemik erimesi veya osteoporoz adı verilen ağır mineral kaybı, kemiklerin giderek zayıflamasına ve kırılmaya daha yatkın hale gelmesine neden olur.Rahatsızlık menopozla ortaya çıkan hormonal değişikliklerden dolayı yaşı ilerlemiş kadınlarda rastlanmasına rağmen,erkeklerde de görülebilir.

 

Kemik erimesi, genellikle düşme sonucu bir kırık meydana gelinceye kadar belirti göstermez.Fakat omurlarda zayıflık ve çökme olduğu takdirde sırt ağrısı yapabilir.Kemik erimesinin diğer belirtileri arasında; dişlerde sallanma,boy kısalması,omurgada aşırı eğiklik çıkıntı ya da kamburluk vardır.Kemik yoğunluğu ölçümü kemik erimesinin derecesini gösterir.Menopoz dışında kemik erimesine neden olabilecek diğer önemli risk faktörleri; ince kemikli olmak,zayıflık ve hareketsizliktir.Aşırı alkol tüketimi, iyi beslenmeme ve sigara da bu riski arttırır.

 

Kemik erimesini önlemek için bir çok önlem alabilirsiniz. Bu önlemlere başlama yaşı yoktur. En yüksek kemik yoğunluğuna sahip olabilmeleri için çocukları günde en az iki su bardağı süt içmeye teşvik edin. Büyümenin hızlı olduğu çocukluk döneminde iki yaşına kadar tam yağlı sonrasında ise az yağlı süt tüketilmesi önerilir.Geçmişleri ne olursa olsun, yetişkinlerde beslenme biçimlerini ve yaşam tarzlarını düzelterek kemiklerini sağlamlaştırabilir en azından kemik kaybetme hızlarını yavaşlatabilirler. Beslenme biçiminden bahsedecek olursak , beslenmenizi gerekli olan mineralleri alabilecek şekilde ayarlayın. Süt ürünleri (az yağlı süt,peynir,yoğurt), koyu yeşil yapraklı sebzeler (kara lahana,yeşillikler,brokoli) fasülye,havuç, badem ve kılçıkları yenebilen balıklar (sardalye,konserve somon) kalsiyum kaynakları arasında sayılabilir.Güçlü kemikler için gerekli D vitaminini de günde onbeş dakika kadar cildimizi,uygun koşullarda güneş ışığına tutarak sağlayabiliriz.


 

Son olarak tuz tüketimini,gazlı içecekleri,kafeini,alkolü azaltmak kemiklerinizin mineral kaybetmesini önler. Düzenli olarak egzersiz yapmak faydalıdır. Yalnız egzersizler konusunda dikkatli olun. Düzenli egzersiz tedavide önemli rol oynasa da öncelikle tıp uzmanından tavsiye almak gerekir. Uzun ve güç egzersizler bu rahatsızlığı ağırlaştırabilir. Yürüme,koşu ve dans gibi vücudumuzun ağırlığını taşımaya yönelik egzersizler de güçlü kemikler oluşturmada bize yardımcı olur. Burada önemli olan tedbirli olmak ve kemiklerimizi beslemek unutmayın asla çok geç değildir.

bottom of page