top of page

DİYABET

 

İnsülin hormonu, glikozun enerji üretimi için hücreler tarafından kullanılmasını sağlar. Vücutta yeterli insülin salgılanmaz veya hormon vücuttaki normal işlevini görmezse diyabet hastalığı ortaya çıkar. Diyabet,önerilen tıbbi tedaviye ek olarak, beslenme rejimine, kiloya ve fiziksel aktivitelere özen göstermekle kontrol altına alınabilir.İki tip diyabet vardır.Daha ciddi olan tip I, hastayı insülin bağımlısı yapar. Hastalık 35 yaşından önce daha çok 10 ile 16 yaşları arasında kendini belli eder. Tip I diyabet hızla ilerler ve tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Tip I diyabet, bağışıklık sistemi hücrelerinin pankreastaki insülin üreten hücrelere yanlışlıkla saldırıp bunları yok etmeleri sonucu ortaya çıkar. Hastalığa yatkınlık genetik olabilir. Kişiyi insülin bağımlısı yapmayan tip II veya yetişkinlerde ortaya çıkan diyabet ise daha sık görülen bir hastalıktır. Hastalık yavaş ilerler ve daha çok 40 yaşın üzerindeki bireyleri etkiler.

 

Tip II diyabeti olan kişilerden bazıları yetersiz insülin üretir, ancak bunların çoğunluğu insüline karşı direnç oluşturur ve vücuttaki hücreler üretilen insüline tepki vermez. Yüksek tansiyonu olan, bel etrafında yağ olanlar bu tür diyabete daha eğilimli olurlar. Tip I diyabet tedavi edilmezse hızla kötüleşir ve kandaki yüksek şeker seviyesi sersemliğe ve sonunda komaya neden olur. Bu belirtiler tip II diyabette görülmez ancak tedavi edilmezse katarakt, nevroji, böbrek hastalığı, kalp ve diğer damar hastalıklarına yol açabilir. Fazla kiloları atmak tip II diyabet riskini azaltır. Yakın akrabanız diyabet hastası ise yüksek tansiyonunuz varsa karın bölgeniz de kolayca yağ birikiyorsa normal kilonuzu korumanız daha da önem kazanır.

 

Diyabet tedavisi kan şekerini normal değerler arasında tutmayı amaçlar tip I diyabette her gün insülin iğnesi olmak gerekir. Tip II diyabette ise genellikle iğne yerine ağız yoluyla ilaç alınır. Her iki tür diyabette de yediklerimize dikkat ederek, fazla kiloları atarak ve düzenli egzersiz yaparak hastalığı kontrol altında tutabiliriz. Gün boyu düzenli aralıklarla az ve sık yiyerek, günde üç büyük öğün yerine 4-5 kez küçük öğünler yemek vücudunuzun kan şekerini daha iyi ayarlamasını sağlar.Ayrıca şeker hastalarının yatmadan önce gece ara öğünü olarak süt grubu bir besin tüketmeleri avantajlıdır. Böylece gece uykudayken kan şekerinin düşme ihtimalini ortadan kaldırabilirler.

bottom of page