top of page

YAZ AYLARINDA SIVI TÜKETİMİ

 

Su insan hayatı için oksijenden sonra gelen en önemli ögedir. Vücudun su içeriği yaşa ve cinsiyete göre %42-71 arasında değişir. Çünkü suyun vücudumuz için; vücut ısısını korumak, iştahı bastırmak, kan basıncını(tansiyon) kontrol etmek, sindirim sisteminin sağlıklı şekilde çalışmasını sağlamak, bağışıklık sisteminin görevini yerine getirmesini sağlamak gibi bir çok önemli görevi vardır.

Besin ögelerinin metabolizmaları sonucunda su açığa çıkar. Metabolik su miktarı diyetin bileşimine göre değişir. Diyette proteine göre karbonhidrat ve yağın fazla olması metabolik su miktarını arttırır. Buna göre proteinden yüksek besleniyorsak almamız gereken sıvı miktarını artttırmalıyız. Yapılan araştırmalarda vücuda alınan su miktarı azaldıkça vücutta depolanan yağ miktarı artmaktadır.

Su tüketimi kilogram başına 30 ml veya alınan her kalori için 1 ml önerilmektedir. Yaz aylarında hareket ve terlemenin de artmasıyla vücutta sıvı kaybı meydana gelir. Vücut sıvısının azalmasıyla birlikte, vücut direncinde de düşme yaşanabilir. Terleme ile artan su kaybını karşılamak amacıyla günde 2.5-3 litre su içilmelidir. Su tüketimi arttırılmalı, kaybettiğimiz sıvıyı yerine koymalıyız.

Maden suyu, limonata, taze sıkılmış meyve suları, ayran tüketilebilir. Günde 2 şişe maden suyu, 2 fincan soğuk-buzlu bitki çayları(örn. yeşil çay), 1 kase şekersiz hoşaf, 1-2 kase cacık, 1 çay bardağı kefir sıvı olarak alınabilecek sağlıklı alternatiflerdir.

Kahve, çay gibi kafeinli içecekler verdiklerinden fazla su atımına neden oldukları için, vücut sıvısının azalmasına neden olur. Bu nedenle bu içecekleri tükettikten sonra su içilmesi önerilmektedir.Yaz aylarında gündüz saatlerinde her 1,5 saate bir, 1 bardak su tüketilmelidir. Uykuda terleme ihtimaline karşı uyumadan önce 1 bardak su içilmesi önerilmektedir.

 

bottom of page