top of page

KAN GRUPLARINA GÖRE BESLENME

Kan grubu diyeti, günümüzdeki popüler diyetlerden bir tanesi. ''Bireyin genetiğine özel beslenme'' olarak da tanımlanıyor. Bu diyete göre bireyin kan tipi diyetinin içeriği ile bireylerin kan gruplarına göre farklı besinlere ve stres kaynaklarına nasıl tepkiler vereceği belirleniyor.

Kan gruplarına göre beslenmenin oluşumundaki düşünce; vücuda alınan besinlerdeki bileşenlerin (çoğunlukla lektinlerin) kanı olumlu ya da olumsuz şekilde etkilediği ve buna göre bir beslenme düzeni oluşturulması fikri savunulmaktadır. Bu düşünceye göre kandaki yararlı bileşenler kanın akış hızını arttırırken, zararlı bileşenler ise yavaşlatır. Bununla birlikte zararlı bileşenler kan yoluyla organlara taşınarak hastalıklara sebep olabilmektedir. Bu yüzden sağlıklı beslenme için bu diyete uyulması gerektiğine inanılmaktadır.

Kan gruplarına göre beslenme nasıl uygulanır?

Bu diyete göre her kan grubu için özel bir beslenme düzeni geliştirilmiştir. Her kan grubu için yararlı ve zararlı besinler listelenmiştir.

A kan grubu bireyler için öneriler: A kan grubu olan bireylerin daha çok tarımsal besinlere yatkın ve karbonhidrat tüketmekte daha iyi oldukları söyleniyor. Hayvansal kaynaklı protein ve yağları tüketmekte zorlandıkları ifade ediliyor. Sebze, meyve, baklagil ağırlıklı, glutensiz bir beslenme düzeni tercih edilmelidir. Vegan diyet uygulanabilir. Bitkisel yağ ve tohumlar ve organik gıdalar tüketmesi yararlı olacaktır. Zararlı besinler ise; tavuk ve hindi hariç diğer et ve et ürünleri, süt, dondurma, tere yağ, kavrulmuş kuruyemişler.

B kan grubu bireyler için öneriler: B kan grubuna sahip bireylerin bir çok besine toleransı olduğu ifade ediliyor. Kırmızı et, meyve, sebze, süt tüketilebilir. Yeşil çay ve maden suyu tercih edilebilir. Kaçınılması gereken besinler; tavuk eti, mercimek, nohut, mısır, glutenli ürünler.

AB kan grubu bireyler için öneriler: AB kan grubuna sahip bireyler genellikle A ve B gruplarının tükettiği besinleri tüketebilirler. Sebze, meyve, balık, et, süt ürünleri, baklagiller ve tahıllar tüketebilirler. Fazla miktarda kırmızı et ve tahıl tüketmekten kaçınılmalıdır. Nar haricindeki tüm meyveler tüketilebilir. Mısır ve fasulye tüketiminizi sınırlandırın. Az ve sık yemek yiyin.

0 kan grubu bireyler için öneriler: 0 kan grubu olan bireyler et, balık ve diğer hayvansal besinlerden zengin beslenebileceği iddia edilmiştir. A grubunun aksine tahıllı besinlerden taneli sebzelerden uzak durulması gerektiği belirtilmiştir. Düşük karbonhidratlı, bol proteinli bir beslenme düzeni tercih edilebilir. Yer fıstığı, baklagil, fasulyeden uzak durulmalıdır. Günde 3 öğün bu kan grubundan olan insanlar için idealdir. Siyah çay ve kahveden uzak durulmalıdır.

Kan grubu diyetiyle ilgili bir çok kaynakta kan gruplarının kilo vermekle bir alakası olmadığını, diyetin bir çok noktada yetersiz ve dayanaksız kaldığı açıklanmıştır. Ayrıca diyetin geneline bakıldığında uygulanabilirliğinin zor olduğu dikkat çekmektedir. Kan gruplarına göre beslenme düzeni şeklinde bireylerin beslenmesini kısıtlanmamalı ve ya genellenmemelidir. Dünya'da aynı kan grubuna sahip insanların yaşam şekli, bulundukları yerleşim yerleri farklıdır. Bu tür nedenlerden dolayı beslenmeleri de farklılık gösterir ve diyet kişiye özeldir.

 

bottom of page