top of page

REFLÜ ÖZEFAJİT

 

 

Reflü, mide içeriğinin yemek borusu içine kaçması sonucunda özefagus mukozasının tahriş olması ve mukozada önce ödem, daha sonra da ülser ve darlık oluşmasıdır. Özellikle özefagusun alt bölümünde oluşur. Reflü özefajit her 10 kişiden 4’ünde görülür. En tipik belirtisi yemekten 30-60 dakika sonraoluşan ve uzanıp yatmakla başlayan veya artan yanmadır.

 

Reflü özefajit, yemek borusunun alt ucundaki kapak fonksiyonlarının bozuk olması, mide fıtığının olması, mideden yemek borusuna olan kaçağa karşı olan koruyucu mekanizmaların bozulması, artmış mide asit salınımı, mide boşalmasında gecikme, midenin aşırı dolgun ve gergin olması gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir.

Reflü özefajit, aspirasyon. gizli veya açık kanama, anemi, özafajit, barret ülseri, striktür, malignite gibi komplikasyonlar ortaya çıkarabilir.

 

Reflü özefajitis problemi yaşayan bireylerde şişmanlık uyarıcı bir faktör olduğu için enerji kısıtlanarak hastanın ideal vücut ağırlığına ulaşması gereklidir.Günde en az 3 öğün düzenli yemek yenmelidir, öğün atlamak reflü problemini tetikler ve yapılabilecek en önemli hatalardan biridir.Yatmadan önce yemek yeme alışkanlığından vazgeçilmelidir çünkü mide doluyken yatay pozisyona geçilirse yemek borusundan mideye açılan kapakçığa baskı artar ve alt özafajiyal kapağın esnekliğini kaybetmesine sebep olabilir ve mideden yemek borusuna mide sıvısı geçişine neden olur. Koyu çay, kahve, karbonatlı içecekler, domates, asitli meyve suları, acı baharatlar reflüyü tetiklemesinden dolayı diyetten çıkarılmalıdır. Alt özafajiyal kapak basıncını arttırmak için, proteinden zengin besinler arttırılır. Yemek hacmini azaltmak için yemeklerde sıvı alımı azaltılıp, sıvı alımı öğün aralarına kaydırılmalıdır. Kızartmalar, kavurmalar, çok sıcak veya çok soğuk besinler de refüyü tetiklemesinden dolayı tüketilmemelidir.

 

Karın içi basıncı arttıran, sıkı kemer, korse gibi uygulamalardan ve yemekten hemen sonra yatmaktan kaçınılması gerekir. Yatak başının 15-25 cm yükseltilmesi de, gece uykudayken, yemek borusuna kaçmış olan mide içeriğinin yer çekimi etkisiyle geriye dönmesini kolaylaştırır.

Ayrıca alt özefagus basıncını azalttığı için alkol kullanılmamalı ve tok karnına egzersiz alt özefagusa baskıyı arttıracağından dolayı yapılmamalıdır.

bottom of page