top of page

STRES VE BESLENME

 

 

İnsanlar çeşitli fiziksel, zihinsel veya duygusal uyarılar sonucu strese girerler. Stres depresyon ve şekerli yeme kortizol ve insülin hormonlarının salgısını attırarak kan şekerinin ani düşmesine neden olmaktadır. Araştırmalar stresin insülin hormonunu arttırması dışında özellikle glikokortikoid hormonunun dilde bulunan tatlı duyu reseptörlerini harekete geçirerek şekerli yeme isteğini uyandırdığını bildiriyor.

 

Stres ve dikkatsizce yağlı yiyecek tüketmek metabolizmayı yavaşlatarak şişmanlamaya yavaş metabolizma, hızlı kilo alımı ve kronik hastalıklardan şeker hastalığına kadar bir çok rahatsızlığa sebep oluyor. Stres döneminde bağışıklık sisteminizin zayıflamaması için beslenme düzenimize dikkat etmeliyiz.

  • Düzenli bir şekilde beslenmeli, öğün atlamamalı ve öğünler sırasında rahat olmaya gayret etmeliyiz.

  • A,B,C ve E vitamini, kalsiyum, magnezyum, selenyum ve temel yağ asitleri bakımından zengin yiyecekler tüketmeliyiz.

  • Kafein ve alkol tüketimi azaltılmalı,

  • Daha fazla meyve, sebze ve tam tahıllı gevrek yemeli, hayvansal protein tüketimini azaltıp, bağışıklık sistemini zayıflatan, beyaz unla yapılmış veya şeker katkılı işlem görmüş yiyeceklerin daha az tüketilmesini sağlamalıyız.

Stres zamanlarımız da sakinleştirici bitki çayları da rahatlamamızı sağlar. Günde bir veya iki bardak papatya, misket limonu, kedi otu, yonca çiceği çayları bunlara örnektir. Son olarak her gün 30 dakika yapacağımız hareketli bir egzersiz endorfin gibi moral yükseltmeye yarayan kimyasalların kandaki seviyesini yükselterek sıkıntıları atmamızda bize yardımcı olacaktır.

bottom of page